20/07/2015

Έκδοση Π.Δ. για χρήση του όρου "Επιμελητήριο" απο το σωματείο "ΕΛΛΗΝΟΖΑΜΠΙΑΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ"


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Π.Δ. 41/19-06-2015 (ΦΕΚ 70/Α/3-07-2015) για χρήση του όρου "επιμελητήριο" απο το σωματείο "ΕΛΛΗΝΟΖΑΜΠΙΑΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ"

26/01/2015

Ο κύριος Edgar Chaqwa Lungu νέος πρόερδος της Ζάμπιας


Με επιτυχία και ομαλότητα πραγματοποιήθηκαν στη Ζάμπια οι εθνικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν ως νέο Πρόεδρος της Ζάμπια τον κύριο Edgar Chaqwa Lungu. Ο κύριος Lungu προέρχεται από την παράταξη του Πατριωτικού Μετώπου, όπου ήταν η παράταξη που είναι ήδη στην κυβέρνηση. Ο νέος πρόεδρος της Ζάμπια θεωρείται συνεχιστείς του αναπτυξιακού έργου του αποβιώσαντα Προέδρου κυρίου Sata. Το Ελληνο - Ζαμπιανό επιμελητήριο του εύχεται θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο του.

Edgar Chagwa Lungu είναι ζαμπιανός πολιτικός ο οποίος διατελεί νέος πρόεδρος της Ζάμπια (2015). Με την παράταξη του Πρόεδρου Michael Sata, ο κύριος Lungu υπηρέτησε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Άμυνας. Μετά το θάνατο του κυρίου Sata τον Οκτώβριο του 2014, ο κύριος Lungu υιοθετήθηκε ως υποψήφιος του κόμματος της παράταξης του κυρίου sata, το Πατριωτικό Μέτωπο, για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Στις εκλογές, που επικράτησε του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Hakainde Hichilema και έτσι ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Ο κύριος Lungu γεννήθηκε 11 Νοέμβρη 1956 στη πόλη Ντόλα και είναι παντρεμένος με την κυρία Estir Lungu με την οποία έχει έξι παιδιά. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Ζάμπιας το 1981 και εντάχθηκε στο δικηγορικό γραφείο Andre Masiye στη Λουσάκα. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός εκπαίδευσης στο Miltez της πόλης Kabwe. Στη συνέχεια επέστρεψε στην δικηγορία. Εντάχθηκε στο Ηνωμένο Κόμμα Εθνικής Ανάπτυξης υπό την ηγεσία του Anderson Mazoka, αλλά μεταπήδησε στο Πατριωτικό Μέτωπο (PF) υπό την ηγεσία του κόμματος ιδρυτής Michael Sata.

Μετά το PF κέρδισε το 2011 εκλογές, Lungu έγινε Υπουργός Νέας Γενιάς στο γραφείο του αντιπροέδρου. Ενώ, στη συνέχεια προήχθη σε Υπουργό Εσωτερικών, στις 9 Ιουλίου 2012. Ο ίδιος έγινε υπουργός Άμυνας στις 24 Δεκεμβρίου 2013 μετά την Geoffrey Bwalya Mwamba. Ο ίδιος λειτουργούσε ως αναπληρωτής Πρόεδρος κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας ασθένειας του Πρόεδρου Sata στο διάστημα 2013-14. Επίσης κατείχε μια σειρά από κεντρικές θέσεις του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της PF Κεντρικής Επιτροπής για Πειθαρχία, και έγινε PF Γενικός Γραμματέας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης στις 28 Αυγούστου προκειμένου να αντικαταστήσει τον κύριο Wynter Kabimba, ο οποίος απολύθηκε. Στις θέσεις αυτές ήταν παράλληλα με τη θέση του Υπουργού Άμυνας.

Ο πρόεδρος Sata μεταφέρθηκε στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη στις 19 Οκτωβρίου 2014, αφήνοντας τον κύριο Lungu υπεύθυνο της χώρας κατά την απουσία του. Sata, ο οποίος πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ο αντιπρόεδρος Guy Scott ανέλαβε καθήκοντα Προεδρεύοντος, και ο κύριος Lungu θεωρήθηκε ως ένας από τους κύριους διεκδικητές των εκλογών.

Στις 20 Γενάρη 2015 Lungu αμφισβήτησε τη προεδρικές επαναληπτικές εκλογές και κερδίσει ο πλησιέστερος αντίπαλος του Hakainde Hichilema των Ηνωμένων Κόμματος Εθνικής Ανάπτυξης με μικρή πλειοψηφία μόλις 27,757 ψήφους (1,66%). Ανακηρύχθηκε ο νικητής από την εκλογική επιτροπή της Ζάμπιας στις 24 Ιανουαρίου.

Ο κύριος Lungu ορκίστηκε πρόεδρος της Ζάμπια, στις 25 Ιανουαρίου 2015 στη Λουσάκα στο Στάδιο Εθνικών Ηρώων.

01/11/2014

Ο κύριος Guy Scott προσωρινός πρόερδος της Ζάμπιας


Μετά το Θάνατο του Προέδρου της Ζάμπιας κυρίου Micheal Sata ανέλαβε ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Guy Scott. Πρόκειται για τον πρώτο λευκό αρχηγού αφρικανικού κράτους που έχει αναλάβει με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο κύριος Guy Scott είναι σκοτσέζικης καταγωγής, όμως έχει γεννηθεί στη Ζάμπια. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη Ζάμπια από το 1990 και μετά.

Πιστεύει ότι η χώρα της Ζάμπιας θα πρέπει να πάει σε εκλογές διότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές και σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη οικονομία της Ζάμπιας. Οπότε θα πρέπει η κυβέρνηση που θα ψηφίσει και θα υλοποιήσει αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να είναι άμεσα εκλεγμένη από το λαό.

Ο κύριος Guy Scott είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από το λαό αλλά και από τους επιχειρηματίες της Ζάμπιας. Είναι από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις δυνατότητες της χώρας, αλλά και τον τρόπο σκέψης του λαού της Ζάμπιας

29/10/2014

Πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου ο Πρόεδρος της Ζάμπια


Ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Μάικλ Σάτα, πέθανε σε ηλικία 77 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει για να συζητήσει την μεταβατική περίοδο.

Ο Σάτα πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε νοσοκομείο του Λονδίνου στο οποίο νοσηλευόταν. Η σύζυγός του και ο γιός του, δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ζάμπια, ήταν στο πλευρό του την στιγμή του θανάτου του.

Προσωρινός διάδοχος στην προεδρία ορίστηκε ο αντιπρόεδρος Γκάι Σκοτ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, νέες προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 90 ημερών. Στην περίπτωση που εκλεγεί ο Σκοτ,θα γίνει ο πρώτος λευκός αρχηγός αφρικανικού κράτους, μετά τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ στη Νότια Αφρική το 1994.

Εκδηλώσεις - Νέα

$52m eucalyptus plantation on cards

A US$52 million eucalyptus plantation is expected to be established by Greek investors in the country, with over 250 jobs expected to be created, Greek-Zambia Chamber of Commerce board member Andreas Vlachos has disclosed. Eucalyptus is a high-value plant used in the manufacturing of paper medicine and cosmetics, and is a source of biomass, among other uses.

Μάθετε ΠερισσότεραΗ Κρητική επιχειρηματικότητα στην υποσαχάρια Αφρική, Crete TV 17/5/16


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΖΑΜΠΙΑ

Το ΕλληνοΖαμπιανό Επιμελητήριο πραγματοποίησε επιχειρηματική αποστολή στη Ζάμπια με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών για τα μέλη της. Η αποστολή έγινε στο διάστημα από 16/10/2015 έως 24/10/2015. Στα πλαίσια της αποστολής πραγματοποιήθηκε το πρώτο Hellenic – Zambian Business Forum στις 20/10/2015 με τη συμμετοχή του Zambian Development Agency (ZDA).

Μάθετε Περισσότερα


«Ημερίδα για Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» Τρίτη 17/2/15.

Μάθετε Περισσότερα


Ο Edgar Chagwa Lungu νέος πρόεδρος της Ζάμπιας
26/01/2015

Με επιτυχία και ομαλότητα πραγματοποιήθηκαν στη Ζάμπια οι εθνικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν ως νέο Πρόεδρος της Ζάμπια τον κύριο Edgar Chaqwa Lungu. Ο κύριος Lungu προέρχεται από την παράταξη του Πατριωτικού Μετώπου, όπου ήταν η παράταξη που είναι ήδη στην κυβέρνηση. Ο νέος πρόεδρος της Ζάμπια θεωρείται συνεχιστής του αναπτυξιακού έργου του αποβιώσαντα Προέδρου κυρίου Sata.

Το Ελληνο - Ζαμπιανό επιμελητήριο του εύχεται θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο του.